Vanuit mijn functie bij de Nationale Politie heb ik 2 keer een herdenking mogen meemaken. Een moment van nederigheid, maar vooral ook van dankbaarheid. Stilstaan bij diegenen die voor onze veiligheid zijn gevallen maakt nederig. Zij deden een stap voorwaarts, waar anderen een stap achteruit doen. Zij stonden voor de waarden van onze rechtstaat. Zoals velen van mijn collega’s iedere dag opnieuw klaar staan om ons te beschermen.
De Tuin van Bezinning is een nationaal monument. De politie richtte het op als herdenking en eerbetoon aan politiemensen die tijdens hun werk zijn omgekomen door een ongeval of geweld.
De tuin is aangelegd achter het koetshuis bij de vestiging van de Politieacademie in Huis ’t Velde in Warnsveld. Op deze plek zijn de namen te vinden van politiemensen die tijdens het uitoefenen van hun dienst overleden zijn. Het is een monument voor executieve, niet-executieve en vrijwillige politiemensen die na 1 januari 1946 tijdens de uitvoering van hun dienst zijn omgekomen. De datum 1 januari 1946 heeft te maken met het ontstaan van de Rijkspolitie in november 1945 en het feit dat er voor omgekomenen in de Tweede Wereldoorlog eigen monumenten zijn.
Het monument ‘biedt ruimte voor reflectie en nadenken over de fundamentele waarden van het politiewerk’ en bestaat in zijn geheel uit het tuingedeelte, een zuil met een digitaal herdenkingsboek en een website.
Het initiatief voor het monument is genomen door commissaris drs. Anita Hazenberg, directeur van de School voor Politie Leiderschap (SPL) in Huis in ’t Velde, nadat zij op vakantie in Schotland bij een nationaal monument zich had gerealiseerd dat er in Nederland alleen lokale herdenkingsplekken waren, maar geen nationaal monument. Het zoeken naar de namen van het politiepersoneel en hun nabestaanden is een enorme zoekklus geweest, waarvoor veel oude archieven moesten worden doorgespit en navraag werd gedaan bij gepensioneerden en nabestaanden. Het herdenkingsmonument is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Stichting Politiefonds Minister Ien Dales. De banken zijn geschonken door Johan Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.
De tuin is toegankelijk van zonsopgang tot zondsondergang. De tuin is gelegen aan de Rijksstraatweg 79 in Warnsveld. Bezoek de site.
Desirée Roesink | Politie Nederland | Tuin van Bezinning | Verbinden