Op-Weg-Wijzer is de opvolger van Wegwijzer in Wording
Voor mensen met autisme, hersenletsel, ernstige meervoudige beperkingen (EMB) en lichte verstandelijke beperkingen (LVB) en hun naasten is het vaak een hele zoektocht om ondersteuning te vinden die een goed leven mogelijk maakt. Aan de ene kant is er zoveel informatie beschikbaar zodat men door de bomen vaak het bos niet meer ziet. Aan de andere kant zoekt men vaak specifieke informatie en blijft men hangen in algemene antwoorden.
Ondanks alle inspanningen die gedaan worden om informatie zo goed en volledig mogelijk aan te bieden blijven de informatiezoekers aangeven dat zij niet vinden wat zij zoeken. Dat is een lastig dilemma, dat zich niet op laat lossen door een nieuw digitaal portaal. Dit zou alleen maar leiden tot meer zoekingangen, met risico’s op niet-actuele informatie en herhaling van zetten.
De oplossing ligt bij de bron
En daarmee bedoelen wij die informatiebronnen die voor de informatiezoekers een logisch en natuurlijk startpunt zijn in hun zoektocht naar antwoorden op hun vragen.
Kaders: Per domein een informatietafel
Aan elke informatietafel zitten die partijen die een belangrijke rol vervullen in de informatievoorziening aan zorgvragers en hun naasten. De tafels werken samen aan informatieverbetering op specifieke thema’s. De gezamenlijke partners wegen de thema’s op onderdelen:
- Er is écht sprake van een informatieprobleem
- Met een verbeterslag kunnen we écht een verschil maken
- Het gaat om een substantiële doelgroep die hiermee geholpen is
- De doelgroep moet goed bereikbaar zijn
- Binnen één jaar kan een serieuze verbeterslag gerealiseerd worden
- (Corona vormt geen bottleneck)
- Het thema wordt niet al elders opgepakt
- Er is een duidelijke meerwaarde bij een gezamenlijke aanpak
Lees hier meer over de 4 Informatietafels
Een open mind set
De deelnemers aan de informatietafel werken aan het versterken van de informatievoorziening bij de voor de doelgroep logische en bekende bronnen. Kennis/ervaring en het slim en effectief inzetten van informatiekanalen en middelen, tools, ontwikkelingen wordt onderling gedeeld en eventueel ook aan de andere tafels beschikbaar gesteld. De deelnemers bieden een entree naar de doelgroep, data, delen van ervaringen, brainstormen en verbeteren informatie daar waar het logisch is.
We gaan methodisch te werk, lees hier verder
Verslaglegging vanuit een open karakter
Vanuit de gedachte dat verslaglegging en het volgen van de voortgang gedurende het gehele project interessant is, hebben we een projectsite ontwikkeld. Hierin kun je alles vinden over de achtergrond, deelnemende partijen, de voortgang van onze vier informatietafels, onze aanpak, je inschrijven om rapporten te ontvangen. Kortom: een dynamische betekenisvolle rapportage.
Bezoek hier onze site: op-weg-wijzer.nl