Onacceptabel verzuimrisico – het risico dat u niet hoeft te lopen

0
Iedere werkgever krijgt vroeg of laat te maken met verzuim. Afhankelijk van de omvang van de organisatie heeft het verzuim niet zoveel of juist héél veel impact. In het algemeen geldt dat kleine tot zeer kleine organisaties (<10 medewerkers) kwetsbaarder zijn als het gaat om verzuim, dan middelgrote tot grote organisaties. Maar ook grote organisaties zijn kwetsbaar, wanneer het verzuim zich voornamelijk binnen één afdeling of team voor doet.

Voor grote organisaties is verzuim veelal een ingecalculeerde kostenpost die wel ongemak oplevert, maar de organisatie niet in ernstige mate uit balans doet raken. Bij (zeer) kleine organisaties betekent verzuim vooral verlies van specialistische kennis of het langere tijd moeten missen van een belangrijke schakel in teamverband.

Grote organisaties dienen zich evenwel te realiseren dat hoe meer verzuim er op een afdeling is, hoe kwetsbaarder de organisatie wordt.

  • Een verzuimpercentage van 2,5% betekent dat er bij een organisatie van 250 medewerkers, er 6 medewerkers ziek thuis zitten. Stel dat er van de 6 medewerkers er 2 zijn die op dezelfde afdeling van 10 medewerkers werken, dan bedraagt het verzuimpercentage van die afdeling niet 2,5% maar 20%.

Het zal duidelijk zijn dat de afdeling direct onder druk komt te staan. Met name wanneer voor de waarneming specifieke kennis of vaardigheden vereist zijn.

Uit onze stressonderzoeken blijkt dat het gemiddelde risicoverzuimpercentage tussen de 10% en 14% ligt.

Dit betreft een groep mensen die te maken heeft met latente stress. Deze groep mensen heeft nog geen merkbare of (fysiek) meetbare stress, maar loopt wel bij herhaling tegen situaties aan, waar zij geen vat op krijgt.

Dit verzuimrisico noemen het onacceptabele verzuimrisico. Simpelweg omdat uitval door mentaal ongemak goed te voorspellen is. Zelfs wanneer de stress fysiek nog niet meetbaar is.

De praktijk wijst uit dat de groep mensen met latente stress gebaat is met 1 tot 3 klankbordgesprekken met een coach. Zij blijven te lang hangen in comfortzone: assertiviteit en timemanagement (prioriteiten en planning) zijn hun voornaamste issues.

Met vooral praktische tips en tricks komen deze mensen snel weer vooruit.

Zelfs als het vraagstuk meer privé gerelateerd is, dan nog doet u er als organisatie verstandig aan om uw medewerker richting coach te begeleiden. De mens privé is immers niet anders dan de mens op het werk.

Door op het juiste moment voor de juiste interventie te zorgen, helpt u uw medewerkers beter voor zichzelf te zorgen en neemt hun zelfvertrouwen toe. Vanzelfsprekend heeft u daar als werkgever ook baat bij.

Meer weten over welk risico u loopt op verzuim en wat u zelf kunt doen om dit risico te verkleinen? Vraag hier onze whitepapers aan of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder op weg.

Auteur Kim Hoogland, grondlegger Stress-Alert-Systems, spreker, life coach

Astrid Roesink, Business Partner Stress-Alert-System Zakelijke markt

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Lees hier verder waar onze blog geëindigd is. De eerste whitepaper uit een serie van 4. Download gratis door hier te klikken.

Onze 2e whitepaper van 4. Over ‘werkstress = groenteboer-stress!’ Download gratis hier uw versie.

 

 

 

 

 

Schuif aan bij onze Ronde Tafel Sessies. Een verrassend frisse kijk op stress en preventie op sprankelende wijze gepresenteerd. 4 sessies met elk een eigen thema. Reserveer vandaag nog uw stoel.

Programma Ronde Tafels

_______________________________________________________________________________________________________________

DoenDenken is businesspartner van Stress-Alert-System® voor organisaties en instellingen. Stress-Alert-System® heeft zich gespecialiseerd in het voortijdig signaleren van stress ontwikkeling. Met ons periodieke online stressonderzoek ondersteunen wij mens en organisatie bij het bewaken van een gezond stressniveau.

_______________________________________________________________________________________________________________

Wilt u dat wij contact met u opnemen?

     

    Share.

    Comments are closed.