Ambulance Amsterdam

0
Ambulance Amsterdam behoort tot de grootste ambulancediensten in Nederland. Met zo’n 500 medewerkers in dienst zijn zij werkzaam vanuit drie regio’s Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland (Haarlemmermeer).
Van december 2016 t/m begin 2018 is Desirée Roesink toezichthouder geweest met als aandachtsgebied HR.

De regio’s zijn verdeeld in 12 standplaatsen. Per standplaats is er een team van ambulanceverpleegkundigen en ambulancechauffeurs, onder leiding van een teammanager.Jaarlijks worden ruim 130.000 ambulance ritten verzorgd. In ongeveer 10.000 gevallen is er sprake van loos alarm. In de overige gevallen betreft het voor 70% spoedeisende ambulancezorg en 30% besteld vervoer.

Psycholance: In 2014 is de Ambulance Amsterdam gestart met de Psycholance voor psychiatrische cliënten, vanuit de filosofie dat iedere psychiatrische of verwarde cliënt recht heeft op medisch geindiceerd vervoer. Voorheen werd dit vervoer geregeld door o.a. de Politie. Inmiddels is dat aandeel van 80% naar 10% gedaald. De dienst werkt toe naar 24/7-voorziening. Daarnaast wil de organisatie het bekwaamheidsniveau m.b.t. het specialisme psychiatrie verhogen.

De medewerkers zijn deskundig en ervaren. Naast directie en management en andere ondersteunende afdelingen zijn de volgende functionarissen direct betrokken bij de zorgtaak:

Meldkamercentralisten: zij werken binnen de Meldkamer Ambulancezorg en zijn gespecialiseerde verpleegkundigen. Zie hier film over deze specialistische taak

Ambulancechauffeurs zijn gespecialiseerd in het veilig rijden op de ambulance. Zij worden hiervoor speciaal opgeleid en hebben reanimatie en EHBO diploma’s

Ambulanceverpleegkundigen verleent (spoedeisende) zorg voor en tijdens het vervoer in een ambulance. Naast hun ervaring als ziekenhuisverpleegkundige hebben zij hiervoor een gespecialiseerde opleiding gevolgd tot spoedeisende hulp verpleegkundige, anesthesie- of intensive care verpleegkundige.

Zorgambulancechauffeurs verzorgen bijvoorbeeld het vervoer van patienten van het ziekenhuis naar huis.

Zorgambulancebegeleiders richt zich op de begeleiding op de zorgambulance. Verricht geen medische handelingen.

Voor meer informatie, bezoek de website Ambulance Amsterdam

 

 

Desirée Roesink | toezichthouder, aandachtspunt HR | Ambulance Amsterdam | Psycholance

Share.

Comments are closed.