BRAVO en WERKDRUK. Houdbare oplossingen of pleisters op de wonden?

0

Bravo staat voor bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. We moeten gezondere keuzes maken in ons leefpatroon. Maar is dit voldoende om stress te voorkomen?

Auteur: Kim Hoogland, Grondlegger Stress Alert System

Wie nadenkt over het uitrollen van een houdbaar stresspreventiebeleid, doet er goed aan om verder te denken dan alleen het aanmoedigen van een gezonde levensstijl en het ontmoedigen van een ongezonde levensstijl. Stress is namelijk niet iets dat je kunt voorkomen door gezond te eten en meer te bewegen.

Gezond eten en meer bewegen helpen je om stress fysiek beter de baas te blijven, maar nemen angst en bezorgdheid niet weg. En juist die angstfactoren wakkeren stress aan.

Dat veel organisaties en professionals blijven vasthouden aan de uitgangspunten van BRAVO is echter niet vreemd te noemen. Immers, BRAVO is een gedachtegoed dat lang geleden vanuit de (curatieve) zorgsector is ontstaan en door allerhande campagnes (“stoppen met roken”, “zitten is het nieuwe roken” – u kent ze wel) in stand wordt gehouden.

Hoewel het ontegenzeggelijk feit is dat gezond leven stressontwikkeling tegengaat, blijkt het – gezien de nog steeds toenemende verzuimcijfers – niet de meest voorname oplossing te zijn in de strijd tegen stress.

Naar de werkvloer vertaald bekent dit inzicht dat overheid en organisaties zich steeds meer beseffen dat aanvullende acties nodig zijn. Actueel wordt de aanpak van werkdruk in relatie tot het voorkomen van burnouts nader onder de loep genomen.

Een waarschuwing is hier op zijn plaats. Want net als dat “een appel en een hardloopschoen” stress wel helpen reduceren, maar niet helpen voorkomen, is de aanpak van werkdruk wél een remedie om organisaties stabieler te maken, maar niet om de stress van werknemers op te lossen. Want die heeft in de meeste gevallen niets te maken met werkinrichting:

  • uit onze onderzoeken blijkt dat 10% tot 14% van alle deelnemers tegen persoonlijke assertiviteits- en planningsvraagstukken aanloopt;
  • uit coachgesprekken blijkt dikwijls dat men “een baan is ingerold” omdat “deze baan nu eenmaal voorhanden” was en “men een baan nodig had”.

Deze bevindingen brengen ons terug naar de basis voor de burnout problematiek. Voor welke baan heeft werknemer op basis van welke grond gekozen? En wat was uitgangspunt voor werkgever om werknemer aan te nemen? (En daarna, wat heeft werkgever gedaan om in gesprek met werknemer te blijven en durft werknemer eerlijk te zijn in dat gesprek?)

Gezond eten, meer bewegen en goed ingerichte organisaties met duidelijke kaders helpen om stress te reduceren en beter te functioneren in het werk. Maar ze lossen de vraagstukken en keuzeproblematiek van de mens niet op.

Stresspreventie begint bij het begin. De juiste keuzes maken en in gesprek blijven met elkaar. Over werk en privé. Het kan als u de juiste basis en voorwaarden schept.

Stress en het voorkomen van burnouts vereisen meer kennis dan tot nu toe algemeen aangenomen. Welke vragen heeft u? Stel ze gerust aan ons. Meldt u zich aan voor het telefonisch spreekuur voor professionals of neem met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij helpen u graag verder op weg.

    Share.

    Comments are closed.