Stress is een lichamelijke reactie op angst. Niets meer en niets minder dan dat. Ben je ergens bang voor, dan reageert je lichaam daarop door je zintuigen op scherp te zetten en je spieren aan te spannen. Je ruikt beter, hoort beter, ziet meer en je bent supersnel en supersterk.
Je zou bijna denken dat je dan een soort Superman wordt. Maar dat is helaas niet zo.
Superman is namelijk nergens bang voor. En dus kan hij onbevreesd vijanden verslaan en kwaad bestrijden zonder stress te ervaren. Superman is dus supercool, maar – laten we dat vooral niet vergeten – een verzinsel.
Superman bestaat niet. En dat relativeert meteen de hele boel, want wij mensen bestaan wel echt en hebben dus wel te maken met angst. Helaas rust op angst nog steeds een taboe. Angst wordt namelijk gezien als een teken van zwakte. En dat is niet goed.
Want als je ergens bang voor bent, dan krijgt stress vrij spel en bouwt spanning zich op in je lijf. En dat kost ons onvoorstelbaar veel energie.
Dat kost ons zelfs zoveel energie, dat het een risico vormt voor onze gezondheid.
Want hoe meer energie er nodig is om ons lichaam onder druk te zetten (en te houden) hoe minder energie er overblijft voor het normaal laten functioneren van je lichaam (poepen, plassen, slapen en dat soort dingen). Je lijf raakt dan van slag en niet alleen jij, maar ook je partner, kinderen, vrienden en werkgever zitten met de gebakken peren. Want je ziet er na een tijdje niet alleen uit als een uitgewrongen dweil, er valt ook geen land meer met je te bezeilen. Je bent agressief of juist passief en hebt totaal geen oog meer voor je omgeving. Je bent opgebrand en uitgeblust.
“Gefeliciteerd!” zeg ik dan. “Had je maar eerder over je angsten moeten praten.”
“HOEZO DAN?”, wordt er dan gevraagd.
Ik begrijp wel dat mijn opmerking niet aardig overkomt, want er klinkt een verwijt in en je zou het zelfs als een persoonlijke beschuldiging kunnen opvatten; maar ik zeg het in het algemeen en de kern van wat ik zeg, klopt wel.
Angst roept een stressreactie op in ons lichaam die energie (vr)eet.
Als je eerder weet waar je bang voor bent, dan kun je je angsten benoemen, naar oplossingen zoeken en daarmee een heel groot deel van spanningsklachten voorkomen. Dat klinkt niet alleen logisch, dat is ook logisch.
Angst is en blijft een slechte raadgever. Maar omdat we het als een zwakte zien om over onze angsten te praten, komen we geen stap vooruit. Dat is dan ook precies de reden dat ziekteverzuimcijfers blijven stijgen, ondanks dat er meer dan voldoende aandacht is voor het fysieke herstel bij spanningsklachten.
We durven het gewoon niet over onze angsten te hebben.
Hoe zwak is dat?
_______________________________________________________________________________________________________________
DoenDenken is businesspartner van Stress-Alert-System® voor organisaties en instellingen. Stress-Alert-System® heeft zich gespecialiseerd in het voortijdig signaleren van stress ontwikkeling. Met ons periodieke online stressonderzoek ondersteunen wij mens en organisatie bij het bewaken van een gezond stressniveau.
_______________________________________________________________________________________________________________
Schuif aan bij onze Ronde Tafel Sessies met als thema: “Stress, werkdruk en preventie. Wordt u er nog wijs uit?”
Onder het motto: ‘doen!’ organiseren wij deze tafels voor leidinggevenden, werkgevers, HR-professionals, verzuimdeskundigen, preventiespecialisten.
_______________________________________________________________________________________________________________
“Vanuit curatie gesproken, wordt stress herkend aan de klacht. Wij benaderen stress vanuit preventie en stellen dat je stress herkent aan negatieve emoties.”
“stress is een spanningsreactie op angst. En zo’n reactie kost heel veel energie. Energie die ten koste gaat van de energie die wij nodig hebben voor een goed werkend immuunsysteem.”
“Stresspreventie en verantwoordelijkheid nemen blijken hand-in hand te gaan.”
_______________________________________________________________________________________________________________
Onze whitepapers staan voor u klaar. Een verrassend frisse kijk op stress.
Over werkdruk en stress en de uitnodiging van de Arbowet om u verder te verdiepen in preventie. In deze whitepaper nemen wij een aantal van uw overwegingen nader onder de loep. Hierdoor heeft u straks een betere indruk van de mogelijkheden die u hebt op het gebied van preventie en wat wél of niet zal werken voor uw afdeling en organisatie.
Onder het motto “Ontdoe u van uw overtuigingen. We bieden u een verrassend frisse kijk op zaken.”